Feestdagen menu 1

In dit blog hebben we een feestelijk 3 gangen kindvriendelijk menu suggestie met 3 aanbevolen wijnen voor de volwassenen. Voor een uitgebreider menu geven we een extra suggestie voor een aperitief, een tussen gerecht en een 2e nagerecht. Daar horen dan in totaal 6 wijnen bij. Dit menu is dus zeer geschikt om een gezellige Sinterklaas te vieren. Veel plezier met het maken en geniet ervan ☺️

Voorgerecht: Optie 1: Gerookte zalm, dun gesneden geserveerd met geroosterd brood. Optie 2: Linzensalade

Wijn: Chardonnay , fris, licht hout, beetje romig dat prima past bij het vettige van de zalm en de linzen(salade).

Hoofdgerecht: Optie 1: Gourmetschotel, waar varkens-, rundvlees en kip de overhand hebben. Optie 2: Coq au vin, stoofschotel met kip in rode wijn

Coq au vin

Wijn: Lagrein, vol, geen hout, geurt en smaakt naar donkere bessen, bramen en pruimen en gaat ook in de stoofschotel.

Nagerecht Optie 1: Brownie taart maken. Die van Dr Oetker bij de AH zelf maken is zeker niet moeilijk en leuk ook om met de kinderen te doen. Optie 2: Chocomouse taart van AH, klant en klaar vers te krijgen bij de bakkersafdeling, heerlijk.

Wijn: Dessertwijn uit de Veneto (de Rosenmuskateller is helaas uitverkocht) maar dit is een prima alternatief.

De mogelijke uitbreiding:

Aperitiefwijn: Heerlijke droge Rosé Spumante . Hier kan je altijd luchtige krokante stengels of chipjes bij presenteren. Als het maar kraakt en niet te sterk in smaak is (zoute chips wel, paprika chips niet)

Tussen gerecht: dit serveer je tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht: Pasteitje met Kippenragout. AH heeft van Jos Poell de pasteibakjes en dan kan je het je zelf makkelijk maken door een blik kippenragout te kopen. Leuker (en smakelijker) is het om het zelf te maken: recept

Wijn: Weissburgunder Riserva, vol, romig, mooie begeleider van de ragout.

1e nagerecht, dus vóór het zoete dessert: Koop Munsterkaas, Gorgonzola dolce en Petit Doruvael en schenk er deze wijn bij. Heerlijk

De passende wijnen zijn in 2 pakketten beschikbaar: Voor voor-hoofd-, en na-gerecht: 3 wijnen 49,50 Euro

Uitgebreider pakket met als extra: Feestelijke Bubbel, Weissburgunder Riserva en Gewurztraminer: Doos 99 Euro

Draadjesvlees

In dit bericht aandacht voor een klassieker uit de Nederlandse keuken: draadjesvlees. Het recept is op basis van riblappen vanwege het vetrandje. Ik heb er heerlijke Lagrein in gedaan en dat drink je er dan ook bij. In dit geval zonder houtopvoeding omdat ik de Riserva beter vind passen bij wild.

Hier vind je het recept. Ik at er aardappelpuree, sperzieboontjes en een stoofpeertje bij. Lekker hoor.

Spruitjes Pastinaak Stamppot

Deze week aandacht voor een typisch Nederlands fenomeen: de stamppot. Bij AH een leuke variant met spruitjes en een “vergeten” groenten, de pastinaak. Ik schenk daar een mooie Magdalener bij. Mix van 90% Vernatsch en ca 10% Lagrein. Deze Antheos was in 2020 verkozen tot een van de 100 beste wijnen van het jaar. Veelzijdig, fruitig en met veel eten te combineren.

Truffel risotto

Het is truffeltijd. In Piemonte zijn ze weer aanwezig, niet zo veel echter als andere jaren vanwege de droogte. Toch zijn er genoeg beschikbaar; mocht je ze kunnen inkopen, twijfel niet. Witte zijn de meest smaakvolle, maar ook stukken duurder als de zwarte truffel. Een typisch gerecht uit Piemonte is dan een risotto maken met paddenstoelen en geschaafde truffel.

Kijk voor de toelichting van “uw Chefkok Thuis” Wilco van den Baar over de wijnspijs combinatie in het volgende filmpje

Voor een gerecht klik op het volgende recept

Voor de wijn ga naar de volgende link

Opening wildseizoen

Op 15 oktober gaat jaarlijks het wildseizoen van start. Het is mijn favoriete seizoen. Als zoon van een poelier vind ik het heerlijk om mooie wild-gerechten te maken. Uiteraard vergezeld van een mooie fles wijn.

Deze keer had ik zin in een stoofpotje en heb ik hazenpeper gemaakt. Dit was het recept, hieronder de foto’s en hier de link naar de wijn die ik heb gebruikt .

Haasvlees , net uit de 24 uurs marinade
De gezeefde marinade nadat er 24 uur haas met groenten en kruiden in heeft gelegen
Spek uitbakken
Hazenvlees op hoog vuur rondom bruin bakken , daarna met de marinade 2-3 uur zachtjes laten pruttelen
Dit is dan het eindproduct in de pan
Hier de hazenpeper met rijst op het bord opgemaakt met een mooi glas Lagrein
Elke van deze Lagrein wijnen is geschikt voor dit gerecht

Lunch bij Martin Berasategui

Op onze culinaire huwelijksreis in het Baskenland was een van de hoogtepunten de lunch bij Martin Berasategui.

Onze derde stop tijdens onze culinaire huwelijksreis was een lunch bij Martin Berasategui , een van de topkoks in Spanje

Zijn drie sterren restaurant met delfde naam is gelegen in een klein plaatsje nier ver van San Sebastian.

We kozen voor het signatuurmenu met zijn specialiteiten die hij door de jaren heen gemaakt

Het jaar waarin hij het gerecht heeft geïntroduceerd staat op de menu kaart.

Het was een geweldige lunch waar we zelf nog even kennis mochten maken met Martin zelf. Hij heeft een kookboek voor ons ondertekend. Onze dag kon niet meer stuk.

Kijk voor een foto impressie op you tube: https://www.youtube.com/watch?v=SJRL4mFWVtY

Bekijk het menu met wat mooie foto’s hieronder

Bezoek aan ELKANO

Beste wijnliefhebber,

Bij het plannen van onze culinaire reis door het Baskenland stond op de “must be” lijst restaurant Elkano.In 2019 hebben we daar -zonder te reserveren- een poging gedaan binnen te komen, zonder succes. Elkano is bekend van voornamelijk 1 ding: De grote BBQ voor de deur waar verse Tarbot op wordt gebakken.( zie foto)

Het restaurant is gelegen op een prachtige plek in het idyllische kustplaatsje Getaria. Als je aan de voorkant zit kijk je het dorp in. Als je (gunstig) achterin zit kijk je op de kust en zee. Daar zaten wij.

Na onze belevenissen bij Azurmendi en Martin Berasategui (waarover de komende weken meer) viel de ervaring tegen ,het eten, de tarbot,  daarentegen was super. En in de Top 50 van wereld beste restaurant zijn ze afgelopen week 16e geworden.

We dronken er een Chardonnay bij en dat is eigenlijk de enige optie. Liefst hout gerijpt. Super Combi. Uit mijn eigen assortiment zou dat de Chardonnay Maturum van Martini & Sohn zijn. Lekker vettig, vol en romig, heerlijk. Deze en de 2 andere Chardonnay’s (van Kellerei Kaltern en Kupelwieser) zijn daarom de komende weken in de aanbieding.

Vakantie herinnering #2

Vorige week vertelde ik over een heugelijk (voor)gerecht dat we in de vakantie hebben gegeten. Er is nog een ander gerecht waar ik iets over wil vertellen. Vanuit ons hotel in San Cassiano/Armentarola zijn we een dagje richting Cortina d’ Ampezzo geweest. Je gaat dan over de Valporola en de Falzarego pas waaraan de fameuze Lagazuoi lift  is gelegen. In de winter kun je daar als skiër met de bus naar toe, met de cabine omhoog en je skiet richting Armentarola terug. Het laatste stukje wordt je met ca 25 man hangend aan een lang touw achter een aantal paarden teruggebracht! En dat anno 21ste eeuw 😊. Prachtige ervaring.

Nu in de zomer is het erg druk met bergwandelaars en fietsers, ook mooi om te zien. Na een wandeling door Cortina had ik gebeld naar een 1 ster restaurant vlak buiten Cortina voor de lunch. Om 13u ben je dan de eerste en het werd ook niet bijzonder druk. Het eten was heerlijk en overvloedig, zeker voor een lunch. Eén van de gerechten is zeker het vermelden waard. Er zijn een aantal zaken op een menukaart die gelijk mijn aandacht trekken. Zwezerik, truffel en wild horen daar zeker bij, maar wat daar ook bij hoort is kreeft. Ik ben een bijzonder grote kreeft fan. In dit geval was de kreeft uit zijn omhulsel gehaald, in stukjes  bereid met bechamelsaus en op een venkelrisotto geserveerd. Best heftig voor de lunch, maar wel ontzettend lekker.

We dronken er een Weissburgunder Riserva bij. Dat is een op hout opgevoede Pinot Blanc. Het is een signatuur wijn die door meerdere wijnhuizen in Alto Adige wordt gemaakt. Niet te zwaar, maar wel vol van smaak, zeer goed passend bij dit gerecht.

In het assortiment van RejoiceWijn hebben we op dit moment 2 van dit soort wijnen op voorraad:  Kellerei Kaltern en Ansitz Waldgries. Komende 14 dagen zijn ze in de aanbieding.

Nagenieten van de vakantie

De vakantie zit er al weer op. Het weer zat niet altijd mee. In Zeeland, waar we normaal gesproken verblijven was het weer een week goed en een week wat minder. Daarna toch maar even naar Alto Adige gereisd en daar was het weer prima.

Culinair gezien hele leuke dingen gedaan, lekker gegeten in Zeeland (Spetters en Katseveer) en in Italië was het ook weer genieten. Nieuwe plekjes ontdekt en ook onze traditionele adresjes aangedaan.

Bij een van die traditionele adresjes (in Ortisei) heb ik een gerecht gegeten bij de lunch wat me het meeste is bijgebleven. Ongelofelijk simpel, maar o zo lekker. Ze serveerden 24 maanden gerijpte rauwe ham met een geweldige burrata. Wat olijfolie erop (in dit geval van Ornellaia), echt top. In Nederland is het best lastig om een goede burrata te vinden. Als iemand een tip heeft, hoor ik het graag.

Ik drink er dan graag een (rode) Magdalener bij. Niet te zwaar, wel een bite door de 10% Lagrein, die bij de Vernatsch is toegevoegd, veel beter gaat het niet worden.

Kijk voor onze aanbieding voor de Magdalener wijnen hier