Geflambeerde zalm met asperges op de OFYR

Geschreven op:april 21, 2023 Door:

21

apr

Geflambeerde zalm met asperges op de OFYR

Liefhebbers van open vuur barbecue├źn kennen zeker de OFYR, een machtige schaal op een sokkel waar je heerlijke gerechten op kan maken. Wat mij betreft een nieuwe en andere dimensie van “spelen met vuur” ­čÖé

Om ‘m bij mij in de tuin in te wijden had ik er de TV BBQ kampioen van een paar jaar geleden bij gehaald. Paar workshops met hem meegemaakt en deze man weet hoe je met allerlei BBQ’s om moet gaan. Na de hele in-olie-schoonmaak actie en langzaam opbouwen van het vuur heeft hij 2 gerechten voor ons gemaakt. Ik had me zelf de assistenten rol gegeven, waarbij ik de inkopen had gedaan en uiteraard de wijnen heb verzorgd. Wij zijn trouwens als BOK (Bijzonder OFYR Koppel) in te huren voor feesten en partijen, ook voor allerhande andere BBQ’s.

Het eerste gerecht volgt in dit bericht, de tweede in een volgend bericht.

De opener was zalm met asperges. Eenvoudig, maar geweldig lekker. Zalm, liefst met huid, insmeren aan de niet-huid zijde met milde mosterd en daarna met bruine suiker bedekken en indrukken. Je legt de zalm dan op een cederhout plankje. Asperges schil je heel goed en je snijdt het hardste stukje ervan af.

Beide leg je op de verwarmde OFYR plaat daar waar het vuur het sterkste is ontwikkeld. Gedurende 20-25 minuten draai je regelmatig de asperges om de as en richting, waarbij de dikste kant het langst aan de vuurzijde moet liggen. Het cederhout plankje draai je af en toe om alle delen van de zalm dezelfde aandacht te laten krijgen van het vuur. Ik had nog geen zgn. foodbumper, die is handig om, in dit geval de asperges, niet in het vuur te laten zakken (als je de OFYR goed hebt “ingewarmd” loopt de plaat licht af naar binnen).

Als de zalm goed gaar is en de asperges licht meegeven komt het moment van het flamberen. Dit spectaculaire deel is te zien in het volgende You-tube filmpje

In de tussentijd kan je ervoor kiezen om accessoires rondom de asperges te maken. Wij vinden het lekker met stukjes ham, hard gekookte stukjes ei, botersaus en peterselie. Hieronder hoe het geserveerd werd.

Ik dronk er een Chardonnay bij uit Piemonte van Coppo, voldeed volledig aan de verwachting: vet en vol, heerlijk.

Het was een geweldige start van ons nieuwe buitenspeelgoed ­čÖé