Nationale Week Zonder Vlees

Deze week is het de nationale week zonder vlees. Als zoon van een poelier ben ik groot gebracht met vlees, vind het ook lekker. Ik eet het echt steeds bewuster, minder vaak en de porties zijn veel kleiner. Ik vind het goed dat we er over nadenken. Mijn vader was in de 70 er jaren al wars van massaproductie en had kwaliteit hoog in het vaandel. Toen verkocht hij al boerenkippen en het wild kwam van een geregistreerde jager. Vis (staat ook onder druk) en vegetarisch zijn goede alternatieven en zelfs vleesvervangers beginnen steeds beter te worden. Laten we er bewust mee omgaan, helemaal zonder vlees gaat het voor mij niet worden, maar een week lukt nog wel, hoor 🙂

In dat kader wil ik verwijzen naar een site waar mooie gerechten zonder vlees staan.

Ik heb voor nu een mooi vegetarische currytaart gekozen.

Indiase Curry taart met linzen en erwten

Ik drink hier een heerlijke Vernatsch bij. Vernatsch drink je op ca 15 graden, is fruitig en kan deze smaken prima handelen. Ga hier naar de aanbieding voor deze wijn verrassende wijn.

Deze wijn is tot een van de beste wijnen van 2021 gekozen

Geschreven op:maart 11, 2022 Door:

We zijn weer vrij !

Op 25 februari worden bijna alle (corona) beperkingen opgeheven. Eindelijk onze volledige vrijheid weer terug. Heerlijk 😊

Betekent dat we weer onbegrensd kunnen genieten in de horeca en dat we ook weer thuis weer lekker veel mensen kunnen uitnodigen.

In dat kader wil ik graag aangeven (en misschien wel herinneren) dat RejoiceWijn proeverijen in allerlei vormen en maten organiseert.

Dit kan bij je thuis, bijvoorbeeld als aanvulling op een borrel of verjaardag. Je krijgt dan lekkere wijnen te proeven, uitleg en anekdotes uit het wijngebied en als gewenst met hapjes erbij.

Verder kunnen wij ook een volledig verzorgde middag of avond organiseren. In overleg stellen we een menu samen met 2 wijnen per gang, uiteraard weer met uitleg en leuke verhalen.

Mocht je geïnteresseerd zijn naar de mogelijkheden. Laat het me weten via de contact pagina, dan kan ik een offerte op maat maken.

Tenslotte geven we ook regelmatig een Masterclass Proeverij op een (neutrale) locatie waar je voor kunt inschrijven. Mocht dat iets voor je zijn, geef dat dan aan, dan zet ik je vrijblijvend op een lijst en kan je een uitnodiging verwachten zodra er weer een datum is gepland.

Veel wijnen te proeven 🙂

Einde van het wildseizoen

15 februari is niet alleen de geboortedag van mijn vader (1937-2006), maar ook het officiële einde van het jacht/wildseizoen. Er is ook na die datum natuurlijk nog wild verkrijgbaar, maar op veel wild mag dan niet meer gejaagd worden. Daarom sluiten we het nu af met een van mijn favoriete wildgerechten: Hazenrugfilet. Ik heb er altijd wel wat van in de vriezer liggen, heerlijk!

Uw Chefkok thuis Wilco heeft een keer voor mij een heerlijke variant gemaakt door de hazenrug op het karkas te bakken en de file eruit te snijden. In bijgaand filmpje zie je de manier waarop hij dat doet.

In dit filmpje legt hij zijn gerecht uit en waarom een Lagrein Riserva hier zo goed bij past.

Voor een uitgewerkt recept-idee ga naar deze link

Prachtige Lagrein Riserva’s

Valentijns menu

Speciaal voor een leuk Valentijns avondje heb ik een wijnbox vastgesteld en daar een mooi menu bij bedacht. We starten (natuurlijk) met een mooie sprankelende champagne van een klein Frans huis. Hier horen natuurlijk oesters bij. Keuze daarvan is persoonlijk. Zes of 12, dikke of meer elegante. Hier de link naar de keuze bij de Makro.

In het menu van de liefde gaat het om delen en daarom heb ik voor het hoofdmenu een pizza op een ovenplaat gekozen. Je kan er verschillende soorten in één keer maken en dan samen er van smikkelen. Hier een link voor inspiratie.

Voor het dessert mijn favoriete taart van de Albert Heijn.

Hier drinken we een rode dessertwijn, niet te zoet, perfect passend bij de chocolade.

Hier de wijnen voor bij dit liefdesmenu

Dry January 3

Om deze droge maand af te sluiten heb ik, na de kip en vis gerechten van eerder deze maand, een lekker vegetarische lunch salade gevonden. Je kunt het ook als voorgerecht eten in een menu. Basis van dit gerecht zijn linzen aangevuld met frisse elementen. Klik hier voor het recept

We drinken er een frisse droge Pinot Bianco bij uit Alto Adige/ SudTirol.

Eet en drink smakelijk

Dry January 2

Deze week maken we in het kader van Dry Jan een visschotel met een heerlijke droge Chardonnay zonder houtopvoeding.

De basis is kabeljauwfilet. Per persoon 1 stuk. Zorg dat het op kamertemperatuur is als je begint. Draai deze in een rolletje met de rug naar binnen en wat zeekraal in het midden. Kruid het met wat viskruiden en leg ze mooi verdeeld in een ovenschaal. Steek tussen de rolletjes een halve schijfje citroen en leg wat rozemarijn op de vis. Om de vis leg je gegrilde paprika uit een potje en je maakt het af met cherrytomaatjes en stukjes appel over het gerecht verdeeld. Op de foto zie je hoe het er uitziet. Ca 25 minuten 190 graden in de oven. Serveer er een frisse salade bij en je kan naar wens Duchesses (aardappelkransjes) in een Airfryer bij maken.

Zoals gezegd drinken we er een droge Chardonnay bij, geen hout, lekker fris en en beetje vettig wat de vis natuurlijk ook is. Hier de aanbieding

Eet smakelijk 🙂

Dry January 1

Na de overvloedige maaltijden tijdens de feestdagen is Januari traditioneel de maand om weer terug in shape te komen. Wat bewuster met eten en drinken omgaan. Dus vandaar deze maand een serie van koolhydraten arme gerechten met een droge wijn erbij 🙂

Het eerste gerecht is van de Aziatische keuken en is een box van de Albert Heijn. Weinig calorieën, makkelijk te bereiden en een heerlijk gerecht.

Curry Madras met Vernatsch

Ik dronk er een Vernatsch bij; Vernatsch drink je licht gekoeld, is heel fruitig, droog en licht en gaat heel goed met de ingrediënten van dit gerecht. De Vernatsch wijnen die op dit moment op voorraad zijn, zijn daarom de komende weken in de aanbieding.

Een Gewurztraminer past hier natuurlijk ook heel goed bij. Pittig eten combineert goed met het kleine zoetje van deze wijn. Ook deze wijn is nu in de aanbieding

Feestdagen Menu 4

Mijn laatste suggestie voor een feestmaal voor deze Kerstdagen, de kok kan aan het werk! Drie gangen menu en uitbreidingsoptie naar 5 gangen met veel variatie en intensief keuken werk. Voorgerecht is een mooi visgerecht: Snoekbaars in zoutkorst gebakken. Hier het recept . We drinken er een Chardonnay bij, een lichte variant, want we zitten pas aan het begin van het menu en de vis is niet super vet.

Snoekbaars in zoutkorst gebakken

Voor het hoofdgerecht pakken we pas echt uit. We gaan hazenrug op het karkas bakken. dat is geen sinecure!

We drinken er een volle Lagrein Riserva bij, die past perfect bij dit wild.

Voor het nagerecht heb ik een link naar meerdere opties. Ik ben fan van Pavlova, dus die ga ik maken en ik drink er een Recioto bij uit Veneto

Voor het tussengerecht heb ik een vegetarisch gericht uitgezocht, een zgn Dahl, een gerecht uit de Indische keuken gebaseerd op linzen. Hier het recept

Dahl

Hier drink ik een mooie Magdalener bij, Antheos van Ansitz Waldgries, gemaakt van 95% Vernatsch en 5% Lagrein.

Als nagerecht vóór het zoete dessert gaan we wat lekkere kazen bij de Gewurztraminer serveren. Koop daarvoor Munster, Gorgonzola, St Nectaire en Petit Doruvael.

Hier de wijnen voor het 3 gangen-menu en de 5 gangen variant nog een keer op een rij:

Box voor 3 gangen
Box voor 5 gangen plus aperitief

Feestdagen Menu 3

In dit blog worden de gerechten klassieker en de uitdagingen voor de kok qua inkopen en koken al weer wat groter. Bij dit menu introduceren we ook een primeur voor Nederland. Ansitz Waldgries, een van de wijnhuizen uit Alto Adige die door Rejoice Wijn in Nederland wordt vertegenwoordigd, heeft een nieuwe wijn geïntroduceerd: SACALIS, een Sauvignon Blanc Riserva. Ruim een jaar op hout bereid, zeker niet log, juist elegant, getuige ook het relatief lage alcoholpercentage in vergelijk met de Myra, de Sauvignon Blanc Classico.

Het voorgerecht gaan we dan ook met deze wijn “vieren”: een uitgebreide fruits de mer schotel. Kijk hier voor het recept

Als hoofdgerecht 2 opties: Optie 1: Patrijs, zie recept

Optie 2; Klassieke gevulde kalkoen,

Bij deze gerechten schenken we een Lagrein Classico, nauwelijks hout gehad, lekker vol, maar niet zwaar.

Voor het nagerecht gaan we kaas in de oven doen. Recept. Hier drinken we de klassieke Sauvignon Blanc bij van Ansitz Waldgries , de Myra

Voor het tussengerecht heb ik een mooie vegetarische risotto gevonden, recept. Ik serveer daar een wijn van mijn wijn-vriendin Monique Breuer. Zij maakt al jaren haar eigen Pinot Noir, Serendipity. Eerste kwam uit Zuid Afrika, later maakte ze ook een in de Ahr. Ik schat dat de volgende uit de Bourgogne komt 🙂 . Kijk op haar site om over haar wijnambities te lezen.

Het menu sluiten we af met een Appelcrumble, een zoete afsluiter met werk aan de winkel. Je kunt het wel van te voren maken, natuurlijk. Recept. We drinken daar een heerlijke Gewurztraminer bij, lekker zoetje om mee af te sluiten.

Hier de wijnen voor het 3 gangen menu:

Hier de wijnen voor het 5 gangen menu

Veel plezier met het maken