Samenwerkingen evolueren, wijn-walhalla en 5 lekkere stoofpotjes

Inmiddels is het al weer 3,5 jaar geleden dat ik RejoiceWijn ben begonnen. Toen gestart met 8 wijnhuizen uit Alto Adige die ik mocht vertegenwoordigen in Nederland. Met feedback van klanten en eigen beoordelingen ontwikkel je dan het portfolio verder. Er verdwijnen er dan een aantal (Gojer en Rottensteiner)  en er komen nieuwe bij (Peter Sölva en Maso Thaler). Deze week krijg je dan een bericht waar je ook weer mee aan de slag moet. Kellerei Kaltern heeft een exclusief contract met de Sligro afgesloten en ik kan niet meer bij ze inkopen. Daar heb je dan mee te dealen, want ik kan natuurlijk niet tegen de volumes op van een Sligro. Ik vind het natuurlijk best leuk dat het wijnhuis zich verder heeft kunnen ontwikkelen bij zo’n speler. Toch heeft de Sligro niet alle wijnen in het assortiment die ik heb/had. De Quintessenz Vernatsch , die zojuist weer TreBicchieri in de Gambero Rosso heeft gekregen, is (nog) niet verkrijgbaar. Dus hierbij de (laatste) kans om het nog in te kopen. De voorraad is echter beperkt.

De voorraad van Kaltern wordt dus uitverkocht. Klik naar de site voor de aanbiedingen

Ik ga ook al meer dan 10 jaar regelmatig naar Piemonte, het walhalla van topwijnen. De koning van de wijnen, Barolo, komt er natuurlijk vandaan. Eén van mijn favoriete wijnhuizen heeft me gevraagd hun wijnen in Nederland te promoten/vertegenwoordigen. COPPO uit Canelli is niet zozeer bekend van hun Barolo’s, zij zitten dan ook in het Barbera d’Asti gebied en maken daar inmiddels in een nieuwe DOCG, NIZZA,  6 fantastische Barbera’s. Zij krijgen daar jaarlijks zeer grote waardering voor en die wil ik jullie niet onthouden. Ga naar deze (veilige) link en kijk naar de recensies van bekende wijnrecensenten. Niet alleen hun Barbera’s komen daar langs maar ook andere top-producten, waaronder ook hun Barolo’s 🙂 Ik ben half november op bezoek en kan altijd wat meenemen voor een liefhebber, alvast een goede inkoop voor de Feestdagen. Heb je interesse laat het me weten via het contactformulier en ik stuur je een prijsoverzicht. 

Ik sluit af met een verwijzing naar een site waar 5 mooie stoofpotjes voor de komende weken gemaakt kunnen worden.

Opening wildseizoen en Halloween

Deze week aandacht voor twee actuele zaken in dit seizoen die ik gebruik voor 2 gerechten. Ten eerste de opening van het wildseizoen per 15 oktober. Als zoon van een poelier verheug ik me elk jaar weer op deze tijd. Natuurlijk kan je gedurende het jaar allerlei wild krijgen en eten, maar voor mij is 15 oktober echt een symbolische start. Ik herinner me nog van vroeger dat mijn vader dan met de jagers om tafel ging om het jachtseizoen te bespreken en hij stemde met ze af wat wanneer beschikbaar was. Toen (al) was dat niet zomaar blind op alle wild schieten, maar het was altijd volgens de wet en met respect voor de wildstand en de natuur. Deze week een stoofschotel met hert. Hert is niet meer iets dat alleen maar met de Kerst gegeten wordt. Het is zeker geen alledaags vlees, veel mensen kunnen inmiddels deze niet sterke wild smaak prima waarderen en serveren dat als er gasten langs komen. Hier het recept

Ik doe er natuurlijk een Lagrein in en drink die er ook bij, maar een andere volle rode wijn die niet al te heftig is past er natuurlijk ook prima bij.

Ten tweede is het binnenkort Halloween. Als je zoekt wat het meest wordt gegeten tijdens deze typische Amerikaanse feestdag komt daar met stip de Pumpkin Pie uit. Eerlijk gezegd ben ik er niet zo van, maar het is wel leuk om zoiets een keer te maken. Hier een leuk recept van iemand die jaren in Amerika heeft gewoond.

In mijn assortiment heb ik niet echt iets dat daar goed bij past. Daarom deze aanbeveling uit de Loire van mijn wijnpartner, Erik van Duijn, beter bekend als de Wijntherapeut.

Herfst-stoofpotje met Lagrein

Gelukkig is de herfst best lekker begonnen. Het wordt wel eerder donker, maar de temperaturen zijn overdag heel behoorlijk. De kachel kan nog uit blijven als je de zon binnen kan laten schijnen. Ik krijg wel steeds meer trek in rode wijn, merk ik. Tot voor kort keek ik gelijk in het witte wijn gedeelte als ik wat open wilde trekken. Nu wordt de aandacht getrokken door het rode gedeelte van de wijnkoelkast. Laatst vertelde ik dat ik vaak inspiratie vind in de stoofbijbel voor een herfst gerecht , maar op het internet is er zelfs met de zoekterm herfst stoofpotje ook genoeg te vinden.

Voor wild is het nog iets te vroeg, dus grijpen we naar rundvlees om een mooi potje te stoven. Via deze link kom je bij een lekkere variant, die ook nog eens makkelijk is te maken. Ik kies er wel voor om de trappist te vervangen door rode wijn. Dat doe je nu eenmaal als wijnliefhebber 🙂

Ziet er lekker uit, toch ? De rode wijn die er ingaat is ook de wijn die ik erbij drink/serveer. Keuze zat, maar ik kies natuurlijk voor een Lagrein. Voor mij de ideale begeleider vanwege de volle smaak, de stevige structuur van zowel het stoofpotje als de wijn. Deze keer van het wijnhuis Griesbauerhof, die dit jaar een make-over hebben gedaan van hun huisstijl en dus ook nieuwe etiketten op de fles hebben.

Hier de link naar hun Lagrein, nieuwe stijl op hun eigen website.

Je leest daar ook dat George het vak gaat overdragen aan zijn zoon, de nieuwste wijnmaker generatie. Meerdere malen ontmoet deze familie, zeer aardige mensen en altijd in voor een bezoekje. Je kunt daar op bijna alle dagen met een beetje weer in hun tuin aan de wijnvelden vanaf 16u een wijn komen proeven, ook van andere huizen, uit zowel de regio als daarbuiten. Echt een aanrader als je in Bolzano bent.

Hier de link naar mijn website voor deze wijn                   

Wijnevents in November

Alhoewel de herfst pas net is begonnen, liggen de chocolade letters al in de winkel en beginnen mensen zich al voor te bereiden voor de feestdagen. In dat kader wil ik graag met jullie delen dat er in november 2 events gepland staan die inspiratie kunnen geven voor een heerlijke wijn en spijs invulling van de feestelijke decembermaand.

Vrijdagavond 25 november geef ik een Wijnproeverij Alto Adige bij de volksuniversiteit in Utrecht. Naast het proeven van heerlijke wijnen worden bij deze proeverij ook hapjes geserveerd en uitgelegd waarom juist deze hapjes zo passend zijn, er wordt uitleg gegeven hoe je zelf goede  wijn -spijs combinaties kan maken en hoe je daarmee een (feest) menu kan opstellen. Ook deze workshop is voor iedereen toegankelijk.

Op zondagmiddag  27 november kan je in de praktijk proeven en beleven hoe de perfecte wijn- spijs combinatie werkt in een top restaurant. In Restaurant de Lindenhof** in Giethoorn starten we om 12.30u een proeverij met heerlijke Noord-Italiaanse wijnen, waar iedereen een wijn kan drinken uit zijn favoriete wijnregio. Om 13.30u gaan we dan aan tafel voor een 5 gangen lunchmenu met passende -Italiaanse- wijnen. Martin Kruithof zal ons zeker gaan verwennen en voor wie ’s avonds niet naar huis wil (of kan ?) is er altijd wel een plaatsje in één van zijn kamers of elders in Giethoorn. Meer informatie over dit event verschijnt komende week op de site van het restaurant. Voor verdere vragen en inschrijven kan je uiteraard ook bij mij terecht.

Caponata met lamsrack

Als de herfst begint, pak ik vaak de stoofbijbel om iets te lekkers te maken. Julius Jaspers, de bekende TV-kok, heeft er heerlijke gerechten in staan. Van de ene kant heb je er tijd voor nodig, van de andere kant kan je het stoven, eenmaal op het vuur, ook zijn gang laten gaan en kan je gerust in de tussentijd iets anders doen. Let wel op: bij stoven wordt de temperatuur nooit hoger dan 90 graden. Je kan het ook eerder maken en later nog opwarmen, regenereren heet dat in vaktermen 🙂

In dit geval viel mijn oog op een recept die zijn oorsprong vindt in Sicilië. Een groente stoof, waar ik een lekker lamsrack bij serveer. De caponata ziet eruit als een ratatouille, maar een stuk pittiger van smaak.

Hier vindt je de link naar het recept. Tomaten ontvellen doe je na kort in kokend water, snel afkoelen in ijswater; paprika’s ontvellen doe je na grillen en afkoelen in een gesloten zak.

Lamsrack met rode wijn-tijm saus.

Naast de lamsrack heb je olijfolie, grove mosterd, lamsfond, rode wijn en verse tijm nodig.

Bak de lamsrack met zout en peper aan beide zijde aan in een ovenvaste pan. Daarna ca 6 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Pak ze daarna in aluminiumfolie. Zet de pan daarna weer op het vuur, voeg een halve pot lamsfond toe en bak de aanbaksels los, voeg een glas wijn, 1 el grove mosterd en 1 el tijm toe en laat de saus op hoge temperatuur indikken. Evt. op smaak brengen met zout en peper.

Voor de wijn moeten we rekening houden met het zuur van de caponata, maar ook met het jonge, niet al te zware vlees en groenten. Natuurlijk ligt een wijn uit Sicilië voor de hand, maar ik ben zelf niet dol op dat gestoofde in de meeste van die rode wijnen. De onderstaande top Magdalener vind ik hier meer geschikt voor. Mooie zuren en lekker sappig, niet te zwaar of zwoel. In Alto Adige is het overdag zeker zo heet als op Sicilië, alleen koelt er ‘s avonds flink af en dat is perfect voor de druiven, ze behouden daarmee hun frisheid. Vorig jaar is deze wijn nog door Perswijn gekozen tot een van de beste wijnen in zijn gewichtsklasse.

Hier de link naar de wijn. Eet en drink smakelijk.

Wijnen proeven tijdens törggelen in Süd-Tirol

De zomer is afscheid aan het nemen en de herfst komt eraan. Mocht je nog geen plannen hebben voor de herfstvakantie, dan hier een tip: Ga eens törggelen in Süd-Tirol. Tussen begin oktober en eind november bieden heel veel boeren in Süd-Tirol hun nieuwe producten aan: van appels, tot vleeswaren en natuurlijk ook de jonge wijnen, waar je al wandelend over mooie routes van kan genieten. Ga naar deze link voor meer informatie over dit typische regionale fenomeen in de herfst.

Bij één van die wijnboeren heeft RejoiceWijn in samenwerking met de Wijntherapeut 2 nieuwe wijnen aan het assortiment toegevoegd. De witte Sauvignon is al eerder ter sprake gekomen, zie wijnnieuws over Apfelkrapfen. Voor de herfst is de andere zeer passend: Pinot Nero

Bij herfst denk ik altijd aan paddenstoelen en dat past heel goed bij deze wijn. Hierbij een gerecht met Portobello gevuld met kaas en spekjes. klik hier voor het recept. Onder het fraaie resultaat. Eet smakelijk!

Casarecce met kip en paprikapesto

Pasta’s heb je in alle soorten en maten, dit gerecht is met een wat minder bekende pastasoort; Casarecce.

De volgende ingrediënten heb je nodig voor 2 personen:

250 gr casarecce, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 teen knoflook, 40 gr gedroogde tomaten, 25 gr zonebloempitten, 1 kipfilet, 50 gr rucola en geraspte kaas.

Snij de paprika in stukjes, de courgette in dunne plakjes en hak de tomaatjes grof. Bak de paprika in een pan met wat olie zacht en wat geblakerd, rooster de zonnebloempitten goudbruin. Laat wat afkoelen en pureer met een staafmixer in een hoge maatbeker de pitten, tomaten, paprika, knoflook, wat geraspte kaas en 1 tl azijn tot een gladde pesto en breng op smaak met zout en/of peper.

Snij de kipfilet in stukjes en bak 3 minuten aan, voeg de courgette toe en laat 6-8 minuten zacht garen. Kook in de tussentijd de pasta in 6-8 minuten en gebruik wat kookwater om de pasta met de pesto tot een mooi geheel te maken. Maak de rucola aan met wat olijfolie, azijn en zout en serveer het bij. Eenvoudig en lekker!

Hierboven het resultaat, ik drink er een lekkere Magdalener bij. Deze keer de 2021 van Griesbauerhof met het vernieuwde etiket 🙂

Gnocchi van zoete aardappel

Regelmatig mag ik, samen met mijn vrouw (en soms met onze zoon), in een goed restaurant heerlijke dingen proeven. Kan er echt van genieten hoe de chef koks met hun crew de mooiste en lekkerste gerechten bedenken, maken, en soms ook zelf uitserveren en toelichten. Zo waren we in juni bij het Nonnetje in Harderwijk, die al lang op onze bucketlist stond. Ik kom overal graag, ben nieuwsgierig maar vind het natuurlijk wel extra leuk als ze “mijn wijn” schenken bij het menu of op de kaart hebben staan. Michel van der Kroft is de chef kok bij het Nonnetje en hij komt regelmatig naar zijn gasten om dingen te laten zien of uit te leggen, niet als verplicht nummer zoals heel veel doen, maar om zijn passie te delen en ook omdat hij trots is wat hij heeft bedacht en gemaakt. Sinds ons bezoek volg ik hem via de sociale media. Hij is behoorlijk extravert en deelt waar die is en wat die doet.

Ik wil deze keer dan ook een gerecht die Michel op Facebook heeft gezet, hier delen. Vegetarisch gerecht van gnocchi van zoete aardappel met jus van morilles. Er wordt een filmpje getoond hoe hij de gnocchi maakt en beschreven wat de andere ingrediënten zijn, Heb het zelf nog niet gemaakt of gegeten, maar ga dat zeker proberen. Hieronder het resultaat

Ik geef natuurlijk altijd een wijnadvies uit mijn assortiment ,dus ook deze keer, maar laat duidelijk zijn, dat is niet de wijn die het Nonnetje erbij schenkt.

Ik zou hier op basis van de ingrediënten een deels frisse, maar ook wel ronde witte wijn bij drinken. Geen rode wijn, want die zal over het gerecht heen gaan. De Pinot Blanc Riserva van Ansitz Waldgries , ISOS, zou er best geschikt voor moeten zijn. Mooi rond, houtopvoeding, maar niet overdreven en daardoor zeker ook fris. Een heerlijke wijn waarvan, by the way, op 10/9 tijdens het diner bij Celine in Nieuwegein de nieuwe jaargang (2020) zal worden geschonken.

Apfelkrapfen met witte wijnsaus

Zuid Tirol is niet alleen bekend om z’n wijn, maar ook van heerlijke appels, sterker nog het is dé appelschuur van Europa. Daarom deze keer een gerecht met appel én natuurlijk wijn.

Ingrediënten

3 (Zuid-Tiroolse appelen) =  Golden Delicious, 2 scharreleieren,1 eigeel, 250 g tarwebloem, 1 tl baking soda, een klein shotje grappa, 1/2 geraspte citroenschil, 100 ml koude melk, 250 g boter (om te frituren), 80 g fijne rietsuiker, zout ,beetje maïs- of koolzaadolie, beetje kaneel

 Voor de wijnsaus:

1 tl zetmeelmeel, 250 ml Sauvignon Blanc, 1 limoen (incl. sap), 2 eieren, 80 g fijne rietsuiker, wat poedersuiker om te strooien, een paar basilicumblaadjes

Scheid voor het deeg het witte van twee eieren in een kom. Scheid een ander ei, waarvan alleen de dooier in de kom wordt gedaan. Voeg de rietsuiker en baking soda toe, meng met een garde totdat het mengsel schuimig wordt. Voeg vervolgens het tarwebloem en de geraspte citroenschil toe en roer opnieuw. Giet er het scheutje grappa bij zodat het deeg niet te vet wordt tijdens het bakken. Voeg vervolgens de koude melk toe en meng tot een glad deeg. De consistentie van het deeg mag niet te vloeibaar of te dik worden. Was vervolgens de appels en rasp ze in een kom met een grove rasp. Voeg de geraspte appelstukjes toe aan het deeg en roer opnieuw. Laat het deeg dan even rusten.

Zet een pannetje water op voor de wijnsaus. Doe de witte wijn in een kom, scheid de eieren en voeg het eiwit toe. Voeg rietsuiker, zetmeelmeel, de rasp van de limoen en het geperste limoensap toe. Roer het geheel met een garde boven de hete pan met water gedurende 10-15 minuten tot het schuimig is. Let op: Het mengsel mag niet te heet worden, zodat de consistentie niet kruimelig wordt.

Om de krapfen te bakken, voeg je royaal olie en een beetje boter toe aan een pan en verwarm je tot 180°C. Zout het rustende, opgezwollen deeg een beetje en roer opnieuw. Vorm met twee lepels kleine donuts van het deeg en voeg toe aan de olie. Bak ongeveer 4 minuten tot het goudgeel is, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet met de wijnsaus een bodem op het bord, leg de krapfen erop, garneer met een beetje kaneel en poedersuiker. Doe als laatste de basilicumblaadjes erover heen voor de finishing touch.

We drinken hier een Rosenmuskateller bij en voor de witte wijn saus beveel ik een nieuwe wijn aan; de Sauvignon Blanc van Maso Thaler, deze wijn wordt op 600 meter hoogte gemaakt en is daardoor super fris, ideaal bij warm weer. De wijn zal op 10 september op de wijnproeverij in Nieuwegein worden gepresenteerd, maar is nu al bestelbaar. Neem daar voor direct contact met me op via het contactformulier.