Feestdagen Menu 3

In dit blog worden de gerechten klassieker en de uitdagingen voor de kok qua inkopen en koken al weer wat groter. Bij dit menu introduceren we ook een primeur voor Nederland. Ansitz Waldgries, een van de wijnhuizen uit Alto Adige die door Rejoice Wijn in Nederland wordt vertegenwoordigd, heeft een nieuwe wijn geïntroduceerd: SACALIS, een Sauvignon Blanc Riserva. Ruim een jaar op hout bereid, zeker niet log, juist elegant, getuige ook het relatief lage alcoholpercentage in vergelijk met de Myra, de Sauvignon Blanc Classico.

Het voorgerecht gaan we dan ook met deze wijn “vieren”: een uitgebreide fruits de mer schotel. Kijk hier voor het recept

Als hoofdgerecht 2 opties: Optie 1: Patrijs, zie recept

Optie 2; Klassieke gevulde kalkoen,

Bij deze gerechten schenken we een Lagrein Classico, nauwelijks hout gehad, lekker vol, maar niet zwaar.

Voor het nagerecht gaan we kaas in de oven doen. Recept. Hier drinken we de klassieke Sauvignon Blanc bij van Ansitz Waldgries , de Myra

Voor het tussengerecht heb ik een mooie vegetarische risotto gevonden, recept. Ik serveer daar een wijn van mijn wijn-vriendin Monique Breuer. Zij maakt al jaren haar eigen Pinot Noir, Serendipity. Eerste kwam uit Zuid Afrika, later maakte ze ook een in de Ahr. Ik schat dat de volgende uit de Bourgogne komt 🙂 . Kijk op haar site om over haar wijnambities te lezen.

Het menu sluiten we af met een Appelcrumble, een zoete afsluiter met werk aan de winkel. Je kunt het wel van te voren maken, natuurlijk. Recept. We drinken daar een heerlijke Gewurztraminer bij, lekker zoetje om mee af te sluiten.

Hier de wijnen voor het 3 gangen menu:

Hier de wijnen voor het 5 gangen menu

Veel plezier met het maken

Feestdagen menu 2

In dit menu wordt de kok iets meer uitgedaagd. Daarnaast hebben we in het wijnpakketten 2 wijnen die op dit moment in het nieuws zijn. Hoofdgerecht is deze keer een visgerecht. Ook nu weer een 3 plus een 5 gangen optie met daarbij passende wijnen.

Voorgerecht: Optie 1: Typisch Sudtiroler opening met Schuttelbrot en Tiroler spek. Optie 2: Steak Tartaar, mijn lievelingsopener obv recept van Ron Blaauw.

Steak Tartaar

Je kunt natuurlijk ook beide doen in het 3 gangen menu, eerst beetje snacken en dan de tartaar. Passen allebei bij de volgende fantastische wijn:

Gemaakt van de Vernatsch, de meest aangeplante rode druivenras in Alto Adige. Framboos, kersen in de geur en smaak, licht gekoeld te drinken en samen met het Schuttelbrot en Sudtiroler spek de zgn Sudtiroler Marende, de lokale start van de avond vormend. Deze wijn is tot een van de beste wijnen van dit jaar gekozen. Hier verdere informatie over deze wijn.

Voor het hoofdgerecht heb ik vis gekozen. Een gerecht met zeeduivel, een stevig stukje vis waar je veel kanten mee op kunt. Hier is een leuk recept dat het prima doet met Kerst als alternatief voor vlees of wild.

We drinken hier een mooie, volle Chardonnay bij.

Voor het nagerecht kan de kok aan de slag. We sluiten af met een Tarte Tatin, zoete taart die prima past bij een Gewurztraminer, onlangs deze combi nog in de Elzas uitgeprobeerd. Hier het recept en de wijn.

Tarte tatin

Voor de uitbreiding starten we met een mooi champagne van Tasty sparkling

Voor het tussengerecht heb ik een lekker gerecht met coquilles gekozen. Heel feestelijk recept. We drinken er een Sauvignon Blanc bij. In Alto Adige maken ze die wat steviger en past bij veel visgerechten, ook die met room ingrediënten.

Voor het extra nagerecht, dat we na het hoofdgerecht eten en vóór de Tarte Tatin kiezen we oude kazen: Old Amsterdam, Parma en dergelijke. Daar drinken we deze speciale Lagrein Riserva bij van Ansitz Waldgries. Deze week door Ronald de Groot geprezen bij de sneak preview van Perswijn ivm de komende Alto Adige special, zie foto en filmpje

Wijn box voor het 3 gangen menu
Wijnbox voor het uitgebreide menu

Eet en drink smakelijk

Feestdagen menu 1

In dit blog hebben we een feestelijk 3 gangen kindvriendelijk menu suggestie met 3 aanbevolen wijnen voor de volwassenen. Voor een uitgebreider menu geven we een extra suggestie voor een aperitief, een tussen gerecht en een 2e nagerecht. Daar horen dan in totaal 6 wijnen bij. Dit menu is dus zeer geschikt om een gezellige Sinterklaas te vieren. Veel plezier met het maken en geniet ervan ☺️

Voorgerecht: Optie 1: Gerookte zalm, dun gesneden geserveerd met geroosterd brood. Optie 2: Linzensalade

Wijn: Chardonnay , fris, licht hout, beetje romig dat prima past bij het vettige van de zalm en de linzen(salade).

Hoofdgerecht: Optie 1: Gourmetschotel, waar varkens-, rundvlees en kip de overhand hebben. Optie 2: Coq au vin, stoofschotel met kip in rode wijn

Coq au vin

Wijn: Lagrein, vol, geen hout, geurt en smaakt naar donkere bessen, bramen en pruimen en gaat ook in de stoofschotel.

Nagerecht Optie 1: Brownie taart maken. Die van Dr Oetker bij de AH zelf maken is zeker niet moeilijk en leuk ook om met de kinderen te doen. Optie 2: Chocomouse taart van AH, klant en klaar vers te krijgen bij de bakkersafdeling, heerlijk.

Wijn: Dessertwijn uit de Veneto (de Rosenmuskateller is helaas uitverkocht) maar dit is een prima alternatief.

De mogelijke uitbreiding:

Aperitiefwijn: Heerlijke droge Rosé Spumante . Hier kan je altijd luchtige krokante stengels of chipjes bij presenteren. Als het maar kraakt en niet te sterk in smaak is (zoute chips wel, paprika chips niet)

Tussen gerecht: dit serveer je tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht: Pasteitje met Kippenragout. AH heeft van Jos Poell de pasteibakjes en dan kan je het je zelf makkelijk maken door een blik kippenragout te kopen. Leuker (en smakelijker) is het om het zelf te maken: recept

Wijn: Weissburgunder Riserva, vol, romig, mooie begeleider van de ragout.

1e nagerecht, dus vóór het zoete dessert: Koop Munsterkaas, Gorgonzola dolce en Petit Doruvael en schenk er deze wijn bij. Heerlijk

De passende wijnen zijn in 2 pakketten beschikbaar: Voor voor-hoofd-, en na-gerecht: 3 wijnen 49,50 Euro

Uitgebreider pakket met als extra: Feestelijke Bubbel, Weissburgunder Riserva en Gewurztraminer: Doos 99 Euro

Draadjesvlees

In dit bericht aandacht voor een klassieker uit de Nederlandse keuken: draadjesvlees. Het recept is op basis van riblappen vanwege het vetrandje. Ik heb er heerlijke Lagrein in gedaan en dat drink je er dan ook bij. In dit geval zonder houtopvoeding omdat ik de Riserva beter vind passen bij wild.

Hier vind je het recept. Ik at er aardappelpuree, sperzieboontjes en een stoofpeertje bij. Lekker hoor.

Spruitjes Pastinaak Stamppot

Deze week aandacht voor een typisch Nederlands fenomeen: de stamppot. Bij AH een leuke variant met spruitjes en een “vergeten” groenten, de pastinaak. Ik schenk daar een mooie Magdalener bij. Mix van 90% Vernatsch en ca 10% Lagrein. Deze Antheos was in 2020 verkozen tot een van de 100 beste wijnen van het jaar. Veelzijdig, fruitig en met veel eten te combineren.

Truffel risotto

Het is truffeltijd. In Piemonte zijn ze weer aanwezig, niet zo veel echter als andere jaren vanwege de droogte. Toch zijn er genoeg beschikbaar; mocht je ze kunnen inkopen, twijfel niet. Witte zijn de meest smaakvolle, maar ook stukken duurder als de zwarte truffel. Een typisch gerecht uit Piemonte is dan een risotto maken met paddenstoelen en geschaafde truffel.

Kijk voor de toelichting van “uw Chefkok Thuis” Wilco van den Baar over de wijnspijs combinatie in het volgende filmpje

Voor een gerecht klik op het volgende recept

Voor de wijn ga naar de volgende link

Opening wildseizoen

Op 15 oktober gaat jaarlijks het wildseizoen van start. Het is mijn favoriete seizoen. Als zoon van een poelier vind ik het heerlijk om mooie wild-gerechten te maken. Uiteraard vergezeld van een mooie fles wijn.

Deze keer had ik zin in een stoofpotje en heb ik hazenpeper gemaakt. Dit was het recept, hieronder de foto’s en hier de link naar de wijn die ik heb gebruikt .

Haasvlees , net uit de 24 uurs marinade
De gezeefde marinade nadat er 24 uur haas met groenten en kruiden in heeft gelegen
Spek uitbakken
Hazenvlees op hoog vuur rondom bruin bakken , daarna met de marinade 2-3 uur zachtjes laten pruttelen
Dit is dan het eindproduct in de pan
Hier de hazenpeper met rijst op het bord opgemaakt met een mooi glas Lagrein
Elke van deze Lagrein wijnen is geschikt voor dit gerecht

Lunch bij Martin Berasategui

Op onze culinaire huwelijksreis in het Baskenland was een van de hoogtepunten de lunch bij Martin Berasategui.

Onze derde stop tijdens onze culinaire huwelijksreis was een lunch bij Martin Berasategui , een van de topkoks in Spanje

Zijn drie sterren restaurant met delfde naam is gelegen in een klein plaatsje nier ver van San Sebastian.

We kozen voor het signatuurmenu met zijn specialiteiten die hij door de jaren heen gemaakt

Het jaar waarin hij het gerecht heeft geïntroduceerd staat op de menu kaart.

Het was een geweldige lunch waar we zelf nog even kennis mochten maken met Martin zelf. Hij heeft een kookboek voor ons ondertekend. Onze dag kon niet meer stuk.

Kijk voor een foto impressie op you tube: https://www.youtube.com/watch?v=SJRL4mFWVtY

Bekijk het menu met wat mooie foto’s hieronder

Bezoek aan ELKANO

Beste wijnliefhebber,

Bij het plannen van onze culinaire reis door het Baskenland stond op de “must be” lijst restaurant Elkano.In 2019 hebben we daar -zonder te reserveren- een poging gedaan binnen te komen, zonder succes. Elkano is bekend van voornamelijk 1 ding: De grote BBQ voor de deur waar verse Tarbot op wordt gebakken.( zie foto)

Het restaurant is gelegen op een prachtige plek in het idyllische kustplaatsje Getaria. Als je aan de voorkant zit kijk je het dorp in. Als je (gunstig) achterin zit kijk je op de kust en zee. Daar zaten wij.

Na onze belevenissen bij Azurmendi en Martin Berasategui (waarover de komende weken meer) viel de ervaring tegen ,het eten, de tarbot,  daarentegen was super. En in de Top 50 van wereld beste restaurant zijn ze afgelopen week 16e geworden.

We dronken er een Chardonnay bij en dat is eigenlijk de enige optie. Liefst hout gerijpt. Super Combi. Uit mijn eigen assortiment zou dat de Chardonnay Maturum van Martini & Sohn zijn. Lekker vettig, vol en romig, heerlijk. Deze en de 2 andere Chardonnay’s (van Kellerei Kaltern en Kupelwieser) zijn daarom de komende weken in de aanbieding.