Ossenstaart in rode wijn

09

dec

Ossenstaart in rode wijn

Als laatste dit jaar in de serie “The making of …..” heb ik een gerecht met ossenstaart gemaakt. Bekend natuurlijk van de klassieke soep vind ik ossenstaart een interessant stukje vlees waar ik inmiddels een paar goede ervaringen mee heb gehad in restaurants. Dus de uitdaging opgepakt om er iets lekkers mee te maken. En al zeg ik het zelf: dat is gelukt 🙂

Voor dit gerecht zijn de volgende ingrediënten nodig (voor ca 4 personen): 1,5 kilo ossenstaart in stukken gehakt/gezaagd. Ossenstaart heeft veel bot, het lijkt veel, maar er blijft helaas niet zo heel vlees over. Verder 1 grote rode ui, flink veel knoflook, stuk knolselderij, winterpeen, koolrapen, pastinaak, tijm, laurier, blik met stukjes tomaat en bouillon. Tenslotte natuurlijk rode wijn naar keuze, moet wel beetje stevig zijn. Ik koos voor een Rioja.

Braad de ossenstaart stukjes met zout&peper aan (in delen) in olie en verwarm de oven naar ca 170 graden.

Bak met het braadvet dan de ui, knoklook en de kruiden, en blus af met de rode wijn en laat 10 min inkoken

Doe dan de ossentaart er in met de tomaten, en voeg een half liter bouillon toe, breng aan de kook en zet dan met deksel 1,5 uur in de oven. Daarna voeg je de in stukken gesneden knolselderie, pastinaak, winterpeen en koolrapen toe en laat je het nog (minstens) 1 uur in de oven staan.

Check af en toe hoe gaar/vast het vlees om de botten zit, want het vlees moet er aan het eind afgehaald worden. Zeef alles als het gaar is, haal het vlees er af en kook de saus in tot gewenste dikte.

Ik maak van de overgebleven pastinaak, knolselderie, wortel en evt. aangevuld met (zoete) aardappel een aardappelpuree, trek (het liefst dezelfde) rode wijn erbij open en je eten is klaar. Eet smakelijk.