Heerlijke wijnen voor de Feestdagen

16

dec

Heerlijke wijnen voor de Feestdagen

Voor de komende feestdagen zijn de eetplannen al mogelijk gemaakt. Welke lekkere wijnen ga je erbij serveren? Hier een drietal suggesties, die kunnen passen bij een mooi menu met elk weer andere accenten. Als de link van de boxen wordt gevolgd zijn bij elke box ook gerecht-suggesties aangegeven.

Box 1 bestaat uit een heerlijke bubbel uit Oltrepo Pavese, waar generaties lang de wijn in grote hoeveelheden naar de buren in Piemonte is gegaan en waar de jonge generatie ook al weer jaren prachtige wijnen zelf zijn gaan maken. Deze bubbel, waar geen suiker aan is toegevoegd, is van 100% Pinot Nero druiven.

Daarnaast een Sauvignon Blanc uit Alto Adige, waar ze deze wijn altijd wat voller en sappiger maken dan elders in de wereld. Tenslotte een zeer smakelijke Bordeaux blend uit Alto Adige, waar Merlot de overhand heeft en voor het lokale gevoel ook Lagrein is toegevoegd. Een van mijn verrassingen van dit jaar.

In Box 2 begin je met een Chardonnay uit Alto Adige, dat bij veel voorgerechtjes zal passen als opmaat naar de “wilde” wijn van 100% Lagrein, met houtbereiding, die van wild en rood vlees houdt. Als afsluiter het “zoet” uit Veneto dat eten aangenaam laat afsluiten.

Met box 3 zoeken we wat meer uitersten op met zowel frisse wijnen als ook een volle rode als begeleider van vlees. De bubbel is van 100% Lagrein en is een project van 6 wijnhuizen uit Alto Adige. Het bewijs dat Lagrein niet per sé zwaar hoeft te zijn. Klein zoetje en een prachtige zalm kleur voor een feestelijk begin van je menu. De witte wijn is een makkelijk drinkbare cuvee van Kellerei Kaltern en kan als allemans vriend beschouwd worden. De rode is als contrast een echt volle Barbera uit Piemonte, waar Coppo wel 7 verschillende Barbera’s maakt en dit een van de jong drinkbare versies is. Een set met echt van alles wat!

Veel plezier met koken/eten en maak er een fijne tijd van