Sous vide bereide beenham met asperges

Geschreven op:mei 12, 2022 Door:

12

mei

Sous vide bereide beenham met asperges

Sous vide koken is inmiddels een redelijk ingeburgerde bereidingsmethode in restaurants en ook steeds meer in privé huishoudens. Het lange(re) tijd op relatief lage en constante temperatuur van vacuum verpakte groenten, vlees of vis in een met water gevulde au bain marie houdt het product mals. Smaken kunnen zich goed ontwikkelen, alle sappen blijven bewaard en de afbereiding is dan vaak een kwestie van keuze en/of voorkeur. ( vaak afbakken in pan, gril, of bbq). Ik koos voor mijn beenham voor het laatste.

Voor de beenham van ca 500-600 gr (voor 3 personen) heb ik de beenham 6 uur lang op 56 graden in de au-bain marie gelaten. Uurtje langer is ook geen probleem. Dus je kan na 6 uur beginnen met de overige delen van je gerecht. Ik koos voor asperges, 6 minuten gekookt en dan omwikkelen met een beetje dikkere plakjes ham. De beenham smeer je in met olie en kruiden naar smaak. Daarna leg je zowel de beenham als de asperges op de BBQ van ca 200-220 graden met direct vuur. Beenham moet rondom dicht geschroeid worden

Beenham afbakken op de kamado

Wij aten er een salade bij, allemaal eigen keuzes. Time management is wel belangrijk, je wilt natuurlijk alles tegelijk klaar hebben. Intussen kan je of op een andere bbq of gewoon op het fornuis een saus maken bij het vlees. Ik heb een champignon-room saus gemaakt. Roomboter smelten en witte, in kwarten gesneden champignons, bruin bakken en halve liter slagroom toevoegen. Kipbouillon blokje erbij met beetje zoete ketjap en vissaus, in laten koken en klaar is kees.

We schenken er een heerlijke Magdalener bij, dé ideale begeleider van heel veel niet te zware vis en vlees gerechten. Lekker fruitig, sappig, rond, beetje fris drinken, heerlijk ! Dan krijg je alles bij elkaar op de volgende manier, eet smakelijk.