Kaasfondue met knisperige Kerner

02

jun

Kaasfondue met knisperige Kerner

Toen ik op zoek was naar een lekker gerecht en geen zin had in een rode wijn kwam ik op het idee weer een keer kaasfondue te maken. Kaasfondue schijnt toch niet origineel uit Zwitserland te komen (maar uit Frankrijk). Toch zijn de beste basis kazen die je kan gebruiken van Zwitserse origine. Het zijn kazen met smaak en de juiste consistentie. Je wilt dat de kaas goed blijft kleven, toch. Ik heb dus Gruyere en Emmenthaler gekocht en aangevuld met Gorgonzola. De derde kaas kan je naar eigen smaak invullen. Voor de keuze van de wijn waarmee je de fondue maakt én die je erbij drinkt is het zo fris (lees: droog) mogelijk. Dus ik heb de droogste wijn uit het Alto Adige assortiment gekozen: de Kerner. Wordt in het noorden van het gebied geplant en heeft daar minder last van de hete temperaturen rond Bolzano.

Kerner is een druif die zijn oorsprong vindt als kruising van Riesling en Trollinger (=Schiava=Vernatsch). Heerlijk droog en de nieuwe jaargang is knisperend fris.

Je maakt de fondue in een pan die je met knoflook hebt ingesmeerd en laat daar zeker een halve liter Kerner in aan de kook komen. Schaaf de 2 kazen, meng ze en laat het langzaam in delen smelten in de wijn. Voeg steeds met een lepel de Gorgonzola in stukjes erbij en laat het mooi glad worden. De hoeveelheden afstemmen op het aantal personen, je kan altijd nog wijn of kaas toevoegen. Als de saus nog te dun blijft maak dan maïzena aan met wat wijn en doe dat er beetje bij beetje bij tot dat de juiste consistentie is bereikt. Smaak afmaken met zout&peper en nootmuskaat. Hou de pan warm op een plaatje of een speciaal houdertje.

Wat doe je erin? Allerlei soorten brood kan, ik vind notenbrood of zwaar volkoren heerlijk. Verder rauwe groenten/fruit zoals kleine tomaatjes, paprika, ananas en druiven. Andere groenten blancheer je eerst (kort in kokend water leggen) zoals bleekselderie, champignons, courgette, wortel, broccoli- (asperges) . Laat je fantasie en smaak de rest doen! Dit wordt smullen, gegarandeerd succes en veel minder last van vieze lucht. Als je wilt kan je er nog een frisse (witlof)-salade bij maken voor de balans. Hier ga je naar de Kerner. Die moet je proeven 🙂