Apfelkrapfen met witte wijnsaus

12

aug

Apfelkrapfen met witte wijnsaus

Zuid Tirol is niet alleen bekend om z’n wijn, maar ook van heerlijke appels, sterker nog het is dé appelschuur van Europa. Daarom deze keer een gerecht met appel én natuurlijk wijn.

Ingrediënten

3 (Zuid-Tiroolse appelen) =  Golden Delicious, 2 scharreleieren,1 eigeel, 250 g tarwebloem, 1 tl baking soda, een klein shotje grappa, 1/2 geraspte citroenschil, 100 ml koude melk, 250 g boter (om te frituren), 80 g fijne rietsuiker, zout ,beetje maïs- of koolzaadolie, beetje kaneel

 Voor de wijnsaus:

1 tl zetmeelmeel, 250 ml Sauvignon Blanc, 1 limoen (incl. sap), 2 eieren, 80 g fijne rietsuiker, wat poedersuiker om te strooien, een paar basilicumblaadjes

Scheid voor het deeg het witte van twee eieren in een kom. Scheid een ander ei, waarvan alleen de dooier in de kom wordt gedaan. Voeg de rietsuiker en baking soda toe, meng met een garde totdat het mengsel schuimig wordt. Voeg vervolgens het tarwebloem en de geraspte citroenschil toe en roer opnieuw. Giet er het scheutje grappa bij zodat het deeg niet te vet wordt tijdens het bakken. Voeg vervolgens de koude melk toe en meng tot een glad deeg. De consistentie van het deeg mag niet te vloeibaar of te dik worden. Was vervolgens de appels en rasp ze in een kom met een grove rasp. Voeg de geraspte appelstukjes toe aan het deeg en roer opnieuw. Laat het deeg dan even rusten.

Zet een pannetje water op voor de wijnsaus. Doe de witte wijn in een kom, scheid de eieren en voeg het eiwit toe. Voeg rietsuiker, zetmeelmeel, de rasp van de limoen en het geperste limoensap toe. Roer het geheel met een garde boven de hete pan met water gedurende 10-15 minuten tot het schuimig is. Let op: Het mengsel mag niet te heet worden, zodat de consistentie niet kruimelig wordt.

Om de krapfen te bakken, voeg je royaal olie en een beetje boter toe aan een pan en verwarm je tot 180°C. Zout het rustende, opgezwollen deeg een beetje en roer opnieuw. Vorm met twee lepels kleine donuts van het deeg en voeg toe aan de olie. Bak ongeveer 4 minuten tot het goudgeel is, haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Giet met de wijnsaus een bodem op het bord, leg de krapfen erop, garneer met een beetje kaneel en poedersuiker. Doe als laatste de basilicumblaadjes erover heen voor de finishing touch.

We drinken hier een Rosenmuskateller bij en voor de witte wijn saus beveel ik een nieuwe wijn aan; de Sauvignon Blanc van Maso Thaler, deze wijn wordt op 600 meter hoogte gemaakt en is daardoor super fris, ideaal bij warm weer. De wijn zal op 10 september op de wijnproeverij in Nieuwegein worden gepresenteerd, maar is nu al bestelbaar. Neem daar voor direct contact met me op via het contactformulier.