Panzanella met Vernatsch

29

apr

Panzanella met Vernatsch

Een van de klassieke Italiaanse gerechten is deze “broodsalade” gebaseerd op groentjes en gebakken brood. Origineel maakten de Italianen dit van left overs uit de koelkast en overgebleven oud brood.

Tegenwoordig zijn er veel varianten en wordt het ook in sterrenrestaurants geserveerd. Kijk op internet en je kan kiezen wat je past. Is het bedoeld als bijgerecht, dan zit je dicht bij het origineel. Ik heb er laatst een hoofdmaaltijd van gemaakt en kipfilet toegevoegd.

De salade maakte ik van kort aangebakken stukjes rode ui met knoflook, gehalveerde cherrytomaatjes, stukjes groene paprika’s, alles op smaak gebracht met olijfolie, citroenrasp, citroensap, wijnazijn en peper& zout. Verder had ik donkerbruin brood (zuurdesem van de AH is heel geschikt) in stukjes van 2×2 cm gesneden, met olijfolie gemengd en op 200-220 graden een minuut of 5 a 8 op een bakplaat in de oven gebakken. De groentjes lekker mengen, brood croutons erover strooien en dan naar wens kipfilet (kan ook wit visje zijn) erbij serveren. Een blaadje basilicum als afmaker en serveren met een heerlijk glas fris geserveerde Vernatsch. Op de foto zie je de Kalterer See variant van Muri Gries. Buon Appetito! Hier ga je naar de heerlijk sappige wijn.

Panzanella met Vernatsch