Caponata met lamsrack

30

sep

Caponata met lamsrack

Als de herfst begint, pak ik vaak de stoofbijbel om iets te lekkers te maken. Julius Jaspers, de bekende TV-kok, heeft er heerlijke gerechten in staan. Van de ene kant heb je er tijd voor nodig, van de andere kant kan je het stoven, eenmaal op het vuur, ook zijn gang laten gaan en kan je gerust in de tussentijd iets anders doen. Let wel op: bij stoven wordt de temperatuur nooit hoger dan 90 graden. Je kan het ook eerder maken en later nog opwarmen, regenereren heet dat in vaktermen 🙂

In dit geval viel mijn oog op een recept die zijn oorsprong vindt in Sicilië. Een groente stoof, waar ik een lekker lamsrack bij serveer. De caponata ziet eruit als een ratatouille, maar een stuk pittiger van smaak.

Hier vindt je de link naar het recept. Tomaten ontvellen doe je na kort in kokend water, snel afkoelen in ijswater; paprika’s ontvellen doe je na grillen en afkoelen in een gesloten zak.

Lamsrack met rode wijn-tijm saus.

Naast de lamsrack heb je olijfolie, grove mosterd, lamsfond, rode wijn en verse tijm nodig.

Bak de lamsrack met zout en peper aan beide zijde aan in een ovenvaste pan. Daarna ca 6 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Pak ze daarna in aluminiumfolie. Zet de pan daarna weer op het vuur, voeg een halve pot lamsfond toe en bak de aanbaksels los, voeg een glas wijn, 1 el grove mosterd en 1 el tijm toe en laat de saus op hoge temperatuur indikken. Evt. op smaak brengen met zout en peper.

Voor de wijn moeten we rekening houden met het zuur van de caponata, maar ook met het jonge, niet al te zware vlees en groenten. Natuurlijk ligt een wijn uit Sicilië voor de hand, maar ik ben zelf niet dol op dat gestoofde in de meeste van die rode wijnen. De onderstaande top Magdalener vind ik hier meer geschikt voor. Mooie zuren en lekker sappig, niet te zwaar of zwoel. In Alto Adige is het overdag zeker zo heet als op Sicilië, alleen koelt er ‘s avonds flink af en dat is perfect voor de druiven, ze behouden daarmee hun frisheid. Vorig jaar is deze wijn nog door Perswijn gekozen tot een van de beste wijnen in zijn gewichtsklasse.

Hier de link naar de wijn. Eet en drink smakelijk.