MIJN FAVORIETEN: LAGREIN EN VERNATSCH

Geschreven op:maart 21, 2019 Door:

21

mrt

MIJN FAVORIETEN: LAGREIN EN VERNATSCH

Zonder sentimenteel te doen, inmiddels heb ik echt liefde ontwikkeld voor wijnen uit Alto Adige. Het begon met de Lagrein-druif, later ontdekte ik ook de Vernatsch, Schiava in het Italiaans.

De Lagrein is mooi donker van kleur, vol van smaak die ontstaat door het microklimaat in Alto Adige. Lagrein is een prachtige wijn die je jong kan drinken, maar zich ook 5-10 jaar laat bewaren. Het is mijn favoriete wijn in de herfst en winter. Ik eet het graag bij wild, maar in het algemeen past het goed bij rood vlees en bij hardere kazen

De Schiava of Vernatsch komt helemaal tot zijn recht in Aldo Adige. De wijn is lichter van kleur en frisser van smaak. Een echt lente- en zomerwijn die je het beste jong en fris (13-15 graden ) drinkt. In het verleden is dit een massaproduct geweest , maar nu is de kwaliteit weer helemaal op orde. Het is een goed alternatief voor rosé en smaakt ook heerlijk bij zachte kazen als dessertwijn.Verder combineert het prima bij de typische Italiaanse gerechten uit de Sudtiroler keuken, zoals pasta en pizza en natuurlijk Tiroler spek.

Vernatsch wordt ook wel gecombineerd met een klein percentage (max 10%) Lagrein om de wijn wat meer structuur te geven. Dat wordt dan St. Magdalener genoemd. Qua rijpheid gepositioneerd daardoor tussen de Vernatsch en de Lagrein. Zeker niet warmer drinken dan zo’n 16 graden.Het resultaat is een fruitige wijn met een bite die ook ideaal combineert bij middelzware gerechten.

De witte wijnen die ik heb uitgezocht zijn in 2 categorieen te onderscheiden: de frisse als aperitief ( pinot grigio, kerner en sauvignon blanc) en de meer rijpere voor bij het eten (3 x houtgerijpte pinot blanc en een chardonnay)