Wijndiner event met Coppo wijnen uit Piemonte

Geschreven op:september 22, 2022 Door: Reacties: 0

22

sep

Wijndiner event met Coppo wijnen uit Piemonte

Het was in november 2011 dat ik via een truffel & wijnreis voor het eerst het wijnhuis Coppo in Canelli, Piemonte heb bezocht. Ik had al eerder via de toenmalige wijnimporteur de wijnen van dit -in Italië zeer bekende- wijnhuis geprobeerd en ruim ingekocht 😊 Een bezoek aan dit wijnhuis is zeer de moeite waard, er is heel vraag naar, want de kelders zijn zo uniek dat ze op de lijst staan van de “Unesco World Heritage sites”. Sindsdien ben ik er nog diverse keren geweest, de laatste keer in juni van dit jaar op verzoek van Luigi Coppo, de huidige wijnmaker, die graag wilde praten hoe Coppo in Nederland meer onder de aandacht gebracht kan worden.

Wijngaarden van Coppo in Piemonte, (klik op tekst voor de site van Coppo)

Coppo is bekend geworden door hun Barbera d’Asti. Mooie, volle wijnen die veel bewaarpotentieel hebben. Het totale assortiment kan je  momenteel het beste in 4 delen opsplitsen. Traditioneel in Piemonte zijn de “Spumantes”, Alta Langa is daar de bikvanger en inmiddels zeer snel uitverkocht.  

Het tweede deel zijn de Barbera’s, waar een aantal geleden een nieuwe DOCG, NIZZA, met een aantal andere gerenommeerde wijnmakers voor is opgezet, met een eigen “cru” kaart. Hier heeft Coppo 4 “crus“ met ieder een eigen karakter. Daarnaast wordt een nieuwe richting gekozen met lichtere, elegante en jong drinkbare Barbera’s die een ander soort wijndrinker aanspreken.

Het derde deel zijn de Chardonnay’s waar zowel een wijn wordt gemaakt die jong en fris is, met weinig hout, als ook een “vette”, volle met ruime houtbewerking. Voor elk wat wils.

Het laatste deel noemen zij de “local appelations” waaronder ook de Barolo’s horen. Niet zelf residerend in het Barolo gebied heeft Coppo wel wijngaarden in dat gebied. De Barolo liefhebber kan hier zijn hart ophalen. Er zijn nog veel oude jaargangen beschikbaar, maar ze maken inmiddels ook jongere, nu al toegankelijke Barolo’s die qua prijs/kwaliteit zeer aantrekkelijk zijn.

Op 22/10 is er de mogelijkheid een representatief deel van dit assortiment te proeven in combinatie met een  5 gangen diner. We doen dit in samenwerking met “Uw chefkok thuis” Wilco van den Baar op zijn “werklocatie” de Sotto lounge in Ermelo. Wilco zal een mooi menu bereiden waar de truffels natuurlijk niet zullen ontbreken 😊

Wijnvaten in de kelders van Coppo

We krijgen daarbij toelichting over het wijnhuis en de wijnen van Francesco Gallino, de export manager en jeugdvriend van Luigi Coppo.

Daarnaast zal er een extra proeftafel worden ingericht om de NIZZA wijnen te proeven en ook oude jaargangen aanwezig zullen zijn om een indruk te krijgen van het bewaarpotentieel.  

Voor meer details van de avond verwijs ik naar de site van “uw chefkokthuis”, daar kan je ook een indruk krijgen van de schitterende Sotto lounge en is ook de mogelijkheid om in te schrijven.

https://www.uwchefkokthuis.nl/wijndiner-met-coppo-uit-asti-piemonte-zaterdag-22-oktober-2022/